vineri, 9 septembrie 2011

Cand stresul isi face de cap...


Ca sa fiu in ton cu perioada stresanta care tocmai s-a incheiat pentru mine, va propun o postare despre efectele stresului asupra frumusetii.  


Aveti impresia ca va cade mai mult par decat de obicei? Duceti o lupta crunta cu pielea si vi se pare ca se razbuna tenul pe voi? Dupa ce va terminati de pilit unghiile, trebuie sa le piliti din nou?
Ati fost mai stresate decat de obicei in ultima perioada?
Daca raspunsul la intrebari este DA, e clar…platiti si voi “taxa de stres”! Stiu, e nedrept…dupa ce ca stresul nu e ceva frumos de care sa ne bucuram si sa ne aduca zambetul pe buze, mai platim si cu frumusetea. Asta e, cand stresul isi face de cap…you have to fight back!

Ce se intampla cu pielea noastra?


Asa cum stim deja, exista  o legatura directa intre nivelul de stres si aparitia acneei. Oamenii de stiinta cred ca in perioadele de stres, corpul nostru secreta niveluri ridicate de hormoni, care stimuleaza glandele sebacee pentru a produce excesul de ulei. Si, bineinteles ca excesul de ulei duce la puncte negre şi acnee. In plus, stresul incetineste procesul de vindecare, astfel ca va dura mai mult decat de obicei vindecarea lor.

Un alt efect al stresului asupra pielii noastre este aparitia ridurilor si ale cearcanelor. Daca cosurile si cearcanele pot fi vindecate odata cu trecerea timpului, de riduri nu prea mai scapam. Si daca le putem diminua, elasticitatea pielii nu revine la faza initiala.

Celulita, este tot un efect al stresului. Indiferent ca esti mai slaba sau mai plinuta, celulita se instaleaza din primele zile si stim cat de greu trebuie sa luptam cu ea. 

Se pare ca nu exista solutie la “atacul” stresului dar putem face ceva sa amelioram situatia. In primul rand sa avem o alimentatie buna, sa ne hidratam (si aici simt nevoia sa ma cert pe mine – cu apa, nu Cola!!!) si sa incercam sa dormim macar 6 ore pe noapte. O hidratare buna duce la combaterea aparitiei ridurilor, in primul rand si a celulitei.

Ce se intampla cu parul nostru?


In nici un caz nu se intampla ceva bun nici cu parul in timpul unei perioade stresante. Stresul poate duce la caderea excesiva a parului, chiar daca poate dura un timp pana se manifesta. De fapt, caderea parului poate sa apara pana la trei luni dupa un eveniment stresant. Partea mai dificila este ca nu putem face mai nimic pentru a ajuta situatia. Caderea parului nu poate fi redusa si trebuie sa-si urmeze cursul.
Vestea buna este ca dupa pierderea initiala, de obicei, parul creste la loc în sase pana la noua luni.
 
Dar este ceva ce putem face în acest timp? Specialistii ne sfatuiesc sa dormim mai mult si sa luam suplimente de vitamina B - ambele sunt indicate pentru a ajuta la mentinerea foliculilor de par si impiedicarea lor sa cada prematur.De asemenea,utilizarea unor masti impotriva caderii parului si masarea scalpului la fiecare doua-trei zile in timpul samponarii ajuta.

Se pare ca stresul poate provoca incaruntirea prematura a parului, desi acest lucru nu a fost dovedit. Intr-o perioada stresanta se poate ajunge la un deficit de vitaminele B, care duce la o serie intreaga de dezechilibre, iar printre acestea este si incaruntirea prematura.
 
Nu exista nici o dovada ca putem face ceva pentru a inversa procesul de albire a firelor de par, putem doar ca sa-l incetinim usor prin cresterea aportului de vitamina B prin consumarea alimentelor cum ar fi legumele cu frunze verzi.

Ce se intampla cu unghiile noastre?


Unghiile spun multe despre sanatatea noastra. Am citit ca, daca acestea sunt prea moi, poate fi un indiciu al malnutritiei, în timp ce cresterea unor striatii longitudinal pe ele poate indica boli ale tiroidei.  
 
In timpul unei perioade stresante, unghiile noastre sunt agresate atat intern cat si extern.
Ca agresiuni externe putem aminti  lovirea lor pe o suprafata plana in timp ce asteptam ceva sau ne agitam si chiar muscarea/roaderea lor (sunt in jurul nostru multe persoane care isi rod unghiile indiferent ca sunt stresate sau nu). Uneori, persoanele cu probleme ale unghiilor nu sunt constiente de faptul ca obiceiurile sau ticurile stau la baza problemelor lor.
 
Referitor la  ce se intampla in interior, unghiile sunt facute din cheratina, o proteina care se mai gaseste in piele si par. Daca se distrug celulele din unghii prin stres, unghiile devin mai slabe, mai fragile si mai predispuse la despicare.
Este nevoie de aproximativ 90 de zile pentru ca unghiile de la maini si de la picioare sa creasca de la baza pana la varf.

Pe langa sfaturile amintite mai sus pentru protejarea parului si a tenului, care se aplica si in cazul unghiilor, exista o multime de solutii de intarire a unghiilor, gen intaritoare si tratamente. Va recomand sa le folositi pentru a nu fi nevoite sa asteptati cele 90 de zile ca sa creasca unghiile sanatoase.

Altceva ce ne ajuta este sa incercam sa ne de-stresam prin  activitati lejere. Daca descoperiti ce va ajuta si va ia gandul de la probleme, lucrurile nu mai sunt atat de grave. Daca va ajuta muzica, dati drumul la muzica oriunde sunteti: acasa, in masina, pe strada (aici evident apelati la casti). Daca va relaxati in timp ce cititi, purtati o carte in geanta in fiecare zi si cititi chiar si 5 minute in statia de autobuz sau cand stati la rand intr-o institutie publica. Va ajuta un masaj? Luati-va pauza 1 ora si mergeti la un masaj, macar o data pe saptamana.

Trebuie sa avem grija de noi, chiar daca stresul ne compleseste. Daca ne lasam in mainile lui, dupa ce se rezolva problemele o sa avem nevoie de o perioada mult prea lunga de refacere.


Mai stiti si alte efecte negative ale stresului asupra frumusetii noastre? Care?

9 comentarii:

EndreReviews spunea...

Cu o postare atat de documentata si la obiect,numai tu puteai sa vii!
Sa mai zic si eu ceva?Ca tot de frumusete e vorba,pana la urma.Cand suntem stresati avem tendinta de a ne incovoia spatele si de a merge cu umerii adusi in fata.Deci mare atentie la pozitia corporala,chiar si acum,cand stati la calculator-SPATELE DREPT!
Pupici!!

Just_Me spunea...

Draga mea, tu esti mereu cu ochii pe mine. :*:*:*
Iti dai seama ca mi-am indreptat spatele abia cand am citit mesajul tau, nu? :))
Trec pe la tine ca vad ca ai scris si tu ceva. :D
Pupici :*

EndreReviews spunea...

Normal ca sunt cu ochii pe tine.Nu simti can diti suflu in ceafa :D?Atat de aproape sunt.
Spor la postari,tre` sa recuperezi,honey!:*

Just_Me spunea...

Asa aproape sa fii mereu. Sau chiar mai aproape. :*

Miu Miu spunea...

wow :-| eu sunt cea mai stresata persoana ...mi-e frica de toate efectele care se pot abate asupra mea...stiu ca inca de mica imi rodeam unghiile de stres acum m-am potolit, dar parul tot cade

Just_Me spunea...

Ai grija. incearca sa te relaxezi. Doar tu poti sa controlezi nivelul de stres si cat ii dai voie sa te afecteze, mai ales daca e ceva continuu. Daca se intampla rar, cum a fost la mine, se poate remedia usor.
Iti fac cadou (virtual) un ulei de lavanda pentru aromaterapie, ca sa te mai relaxezi putin. ;))
Te pup :*

Miu Miu spunea...

Multumesc :X:X:X

Li Li spunea...

Cand sunt stresata eu nu pot sa dorm, daca reusesc sa dorm dimineata am dureri de stomac. Dupa o noapte sau doua de gunul asta sunt o adevarata leguma:-<. Bine...deocamdata singurul motiv de stres este vre`un examen mai important...

Just_Me spunea...

Mama are probleme cu somnul cand e stresata. Toti dormim mai "rau" cand suntem stresati, dar unii nu dorm deloc. Intr-adevar, dupa 2-3 zile de nesomn nu ai cum sa fii decat leguma. E foarte importanta odihna, mai ales cand suntem stresati.
Te pup :*